KAHRAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU - Kahramanmaraş Anadolu Lisesi

Okulumuz Tarihçesi

OKULUN TARİHÇESİ :

Kahramanmaraş Lisesi, ilimizin en eski en köklü ilim yuvasıdır. 27.725 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur. Lise binasının kapladığı alan 1982 metrekaredir. Bahçe ve boş alan ise 25.743 metrekaredir. 38 derslik, 1 kapalı spor salonu, 1 açık spor alanı ve Kız pansiyon binası ile gündüzlü ve yatılı olarak öğrenimini sürdürmektedir. 168 kişi yatılı (parasız) okumakta, geri kalanı gündüzlü öğrencisidir.

KAHRAMANMARAŞ LİSESİ´NİN TARİHÇESİ

Büyük bir ilim yuvası olarak addettiğimiz Kahramanmaraş Lisesi, Milli mücadeleden önce beş sınıflı bir okul olarak teşekkül etmiş ve "Maraş İdadisi" adıyla 1920´ye kadar hizmet vermiştir. Bir ara bir sınıf ilavesiyle Muallim Mektebi´nin Elbistan´a nakledilmesi sonucu evvelki tarzda eğitim ve öğretime devam etmiştir.

1921-1922 öğretim yıllarından sonra bir müddet "Maraş Sultanisi" adını almış ve ortaokul halinde görevine devam etmiştir. Bu haliyle 1932 yılına kadar şimdiki "Albaykak İlkokulu" binasında çalışmalarını sürdürmüştür.1933´de devlet tarafından 30.000 TL´ya Amerikalı Misyonerlerden satın alınan binaya taşınmıştır. (Şimdiki Halk EğitimMerkezi binası)

1948´de ortaokula ilaveten lise kısmıda açılarak "Maraş Lisesi" adını almıştır. Öğrenci sayısındaki artış sonucu mevcut talebi karşılamayan okul 5 Mayıs 1965 tarihinde Abarabaşındaki Alman Hastanesi binasına taşındı. 15 Ağustos 1967 akşamı çıkan bir yangın sonucu bu bina tamamen yandı. Maraş Lisesi 1965-1966 öğretim yılında Bahçelievler semtindeki şimdiki binasına kavuştu. Şehre Kahramanlık ünvanın verilmesi ile birlikte ismide değiştirilerek "KAHRAMANMARAŞ LİSESİ" adını aldı.

06.06.2013 Tarihinden itibaren Anadolu Lisesine dönüştürülen okul, KAHRAMANMARAŞ ANADOLU LİSESİ adıyla eğitim öğretime devam etmektedir.

Yayın: 21.06.2021 - Güncelleme: 21.06.2021 12:13 - Görüntülenme: 3418