KAHRAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU - Kahramanmaraş Anadolu Lisesi

MEHMET AKİF İNAN

Şair ve yazar Mehmet Akif İnan 12 Temmuz 1940 yılında Şanlıurfa'da dünyaya geldi.

Mehmet Akif İnan İlkokulu ve ortaokulu Şanlıurfa'da bitirdi. Liseyi Kahramanmaraş'ta tamamladı. 1960 yılında Kahramanmaraş'ta Necip Fazıl Kısakürek ile tanıştı.

Öğrencilik yıllarında Hilal dergisi ve yayınlarını yönetti. Ayrıca Türk Ocakları Genel Merkezinde müdürlük yaptı.

Mehmet Akif İnan, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü 1972 yılında bitirdi.

İlk kitabı Edebiyat ve Medeniyet Üzerine'yi 1972 yılında çıkardı. İlk şiir kitabını ise 1974 yılında Hicret adıyla çıkardı.

Gazi Eğitim Enstitüsünde Türkçe-Edebiyat öğretmenliği yaptı.

1977'de Yeni Devir gazetesinde Akif Reha imzası ve kendi adıyla yazdığı köşe yazılarıyla tanındı.

1998'de Kanal 7'de kültür ve sanat programı hazırlayıp sundu. Bazı ürünleri de Türk Ruhu, Türk Yurdu, Filiz, Yeni İstiklal, Hilal gibi gazete ve dergilerde yayımlandı.

Mehmet Akif İnan, 1982'de KASD Deneme Ödülü'nü aldı.

1995'te Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta yapılan Türkçenin Üçüncü Uluslararası Şiir Şöleni'nde kendisine Türkmenistan'ın ünlü şairi Mahdum Kulu Şiir Ödülü verildi.

Mehmet Akif İnan 6 Ocak 2000 yılında hayata gözlerini yumdu.

Mehmet Akif İnan'ın ölümünden sonra Urfa Belediyesi tarafından aynı yıl adına şiir yarışması düzenlendi.

Yayın: 25.04.2016 - Güncelleme: 21.06.2021 12:22 - Görüntülenme: 1800